Przegląd Gastronomiczny

BANER EG PRZEGLAD GASTRONOMICZNY

FKG BANER

Numer 11/2017

  

11 2017

 

W numerze m.in.:

Nauka

Sekrety frytury

Smażenie należy do najczęściej stosowanych metod obróbki cieplnej żywności. Wykorzystuje się je zarówno w gospodarstwach domowych, w lokalach gastronomicznych oraz w przemyśle spożywczym [14].

Dorota Czerwińska

str. 3

Menu bez glutenu

W ostatnich latach wśród konsumentów wzrosła świadomość i ogólna wiedza na temat zdrowia, a w szczególności wpływu prawidłowego żywienia na stan zdrowia i funkcjonowanie organizmu człowieka. Występowanie w społeczeństwie różnych schorzeń dietozależnych zwiększyło zapotrzebowanie na żywienie dietetyczne w obiektach gastronomicznych, z których Polacy coraz częściej i chętniej korzystają.

Ewa Czarniecka-Skubina, Marlena Pielak

str. 8

Technika

Czystość z połyskiem

Właściwy dobór rodzaju maszyny do mycia naczyń, odpowiedniej do wielkości i rodzaju produkcji, ma istotny wpływ na jakość usług, warunki pracy oraz wyniki ekonomiczne w branży gastronomicznej.

Wiesława Grzesińska

str. 11

Korespondencja z Holandii

Drugie życie młynów

Kto nie chciałby chociaż na chwilę trafić do krainy szczęśliwości? Zakosztować raju na Ziemi, nawet wtedy gdy ma on wielkość kilku kocyków piknikowych? No, kto?

A.W.

str. 26

Cocktail bar

Pojedynek mistrzów

Tak się składa, że jedne wina pasują do czegoś, a inne do czegoś innego. Właściwy dobór wina do okazji jest prawdziwą sztuką, przy czym zadanie to może mieć zawsze wiele rozwiązań. Potwierdzili to na XIII Wystawie Win Hiszpańskich dwaj eksperci: Adam Pawłowski i Julio Cesar Sobrino, proponując dobór win na 5 różnych okazji.

winny maniak

str. 28

Prawo

Aromaty w żywności

Od kilkunastu lat rośnie zapotrzebowanie na aromaty w przemyśle spożywczym. Wzrost ten spowodowany jest zmianami w nawykach żywieniowych konsumentów, a także dodawaniem do produktów coraz bardziej urozmaiconych smaków/zapachów zachęcających do ich zakupu.

Aleksandra Partyka

str. 30

 

 

rednaczelnaDrodzy Czytelnicy,

Drodzy Czytelnicy!
Przyszedł listopad, a wraz z nim prawdziwa barowa pogoda. Liście już opadły z drzew, noce są coraz zimniejsze. Na zegarach zmieniliśmy czas, więc dzień jest coraz krótszy, a wieczory coraz dłuższe. W sklepach widzimy już zmianę asortymentu, dostosowaną do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, ale też możemy dostrzec coraz większy ruch klientów między alejkami. Poszukują oni nowych, ciekawych produktów, czasem inspiracji, sposobów zabicia czasu lub po prostu zrobienia podstawowych zakupów produktów użytku codziennego. Dla klientów szukających inspiracji mamy bardzo dobrą wiadomość. W październiku w Piasecznie koło Warszawy została otwarta nowa hala Selgros Cash&Carry. W środku poza świeżymi rybami i owocami morza prosto z portu w Bremenhaven, wędzoną solą, ryżem pachnącym świeżym pieczywem oraz innymi ekskluzywnymi produktami z całego świata, znajdziemy również restaurację serwującą dania z produktów dostępnych na miejscu. Zapraszam do przeczytania relacji z otwarcia nowej hali.

Wpadliśmy w rytm długich jesiennych wieczorów, może warto chociaż na chwilę odpuścić sobie pośpiech, złapać głębszy oddech, nie patrzeć na zegarek i odwrócić się od szybkiej kuchni zwanej „fast food”, na rzecz kuchni „slow food”. „Na bok powinniśmy odstawić mikrofalówkę, akcesoria kuchenne przeznaczone do niezdrowego smażenia (jak frytkownica), ucierania, miksowania – wszystko to, co zwielokrotnia obróbkę produktów przed podaniem. Zawarte w jedzeniu witaminy i mikroelementy powinny docierać do naszego organizmu w jak najmniej przetworzonej postaci, co daje gwarancję czerpania z pożywienia tego, co najcenniejsze.”. Zapraszam w tym miejscu do przeczytania artykułu Klaudii Kałwy pt. „W zwolnionym rytmie”.
Skoro już jesteśmy przy zdrowszym odżywianiu warto zapoznać się z tekstem pt. „Menu bez glutenu” dwóch autorek: Ewy Czarnieckiej-Skubiny i Marleny Pielak. W artykule jasno zostały przedstawione rodzaje alergii i nietolerancji glutenu. Wymienione zostały produkty zawierające i niezawierające glutenu, a także przybliżony temat oferty restauracji pod kontem menu bez glutenu. „Należy przypuszczać, że tego rodzaju oferta będzie się rozwijać. Coraz częściej na targach branży gastronomicznej pojawiają się produkty czy dania bez glutenu. Tej tematyce poświęca się też wykłady, prelekcje, materiały edukacyjne, degustacje, a restauratorom zainteresowanym rozszerzeniem swojego menu umożliwia się kontakt z producentami żywności bezglutenowej.”
Na koniec chciałabym serdecznie zaprosić na targi HORECA/GASTROFOOD które odbędą się 15-17 listopada 2017 roku w EXPO Kraków. Przegląd Gastronomiczny jest jednym z patronów medialnych. Serdecznie zapraszamy na nasze stoisko. Do zobaczenia.

 

Przyjemnej lektury!

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.