Przegląd Gastronomiczny

Numer 3/2018

  

3 2018

 

W numerze m.in.:

Święta

Wielkanoc w Rumunii

Kuchnia rumuńska, to bardzo smakowita wypadkowa wpływów kulinarnych, wywodzących się z różnych kultur, w szczególności z wołoskiej i osmańskiej, ale także saskiej, węgierskiej i serbskiej. Rumunia to kraj, gdzie dominującą religią jest prawosławie (w lokalnym wydaniu), co również miało i ma wpływ na tradycyjne, wielkanocne potrawy.

Witt Wilczyński

str. 4

Technika

O organizacji pizzerii słów kilka

Nazwa pizza pochodzi od łacińskiego słowa „picea”, oznaczającego placek z wody i mąki. W czasach nowożytnych, po raz pierwszy pojawiła się ok. 997 roku we Włoszech. Istnieje wiele rodzajów pizzy, a każdy region Włoch szczyci się swoją ulubioną.

Wiesława Grzesińska

str. 8

Nauka

Kwintesencja smaku

Sosy – gęste i płynne – stosuje się jako dodatek do rozmaitych potraw w celu podkreślenia lub wzbogacenia ich smaku, aromatu oraz uatrakcyjnienia wyglądu [2, 4, 9]. W zależności od wykorzystanych składników (warzywa, grzyby, owoce, przyprawy, zioła), sosy uzyskują różne smaki, od ostrych po łagodne, kwaśne i słodkie [2, 5, 9].

Dorota Czerwińska

str. 15

Kulinaria

Wege - dieta

Cały czas rośnie zainteresowanie tzw. zdrowym stylem życia, a różnego rodzaju diety, które mogą korzystnie wpływać nie tylko na kondycję fizyczną, ale także psychiczną człowieka cieszą się niesłabnącą popularnością. W czołówce znajduje się zdecydowanie wegetarianizm.

Klaudia Kałwa

str. 19

Korespondencja z Holandii

Awantura o śledzia

Kto by się spodziewał, że młody śledź z majowych połowów wywoła pod koniec 2017 r. wielką burzę. Z zarzutami o manipulację, kolesiostwo i straty moralne. Awanturę, w której chodzi o dobre imię i rybę bez głowy.

A.W.

str. 28

Cocktail bar

Dobór win do potraw

Wiadomo powszechnie, że wino należy dobrać do potrawy, z którą będzie pite, bo przy złym doborze samo nie będzie smakowało, a dodatkowo „zepsuje” smak jedzenia. Generalne zasady łączenia win z jedzeniem są przy tym znane od lat, ale co innego wiedza ogólna, a co innego konkrety. Dziś o tych drugich.

winny maniak

str. 30

Prawo

Baza danych

Szybki postęp techniczny i globalizacja przyniosły nowe wyzwania w dziedzinie ochrony danych osobowych. Skala zbierania i wymiany tych informacji znacząco wzrosła. Dzięki technologii, zarówno przedsiębiorstwa prywatne bez względu na profil działalności, jak i organy publiczne, mogą wykorzystywać dane osobowe w swojej działalności.

Aleksandra Partyka

str. 34

 

 

rednaczelnaDrodzy Czytelnicy,
Marzec jest bardzo istotnym miesiącem w naszych kalendarzach, szczególnie ze względu na nadejście ulubionej przez większość pory roku – wiosny. Jest mi niezmiernie miło, że właśnie na wiosnę mogę przekazać Państwu nowy numer Przeglądu Gastronomicznego. Wizualna zmiana jaką można zaobserwować wewnątrz numeru ma podkreślić unikalne, autorskie artykuły. Nowe barwy i inny układ, większe zdjęcia i grafika, to wszystko sprawi, że z jeszcze większą przyjemnością będą Państwo sięgać po nasz tytuł. Oczywiście jesteśmy otwarci na wszystkie sugestie i opinie – nie tylko na temat wizualnej części, ale też merytorycznej.

Marcowy numer Przeglądu Gastronomicznego przygotowaliśmy również z uwzględnieniem zbliżających się Świąt Wielkanocnych, dlatego też serdecznie zapraszam do zapoznania się z artykułem Witta Wilczyńskiego pt. „Wielkanoc w Rumunii”. Przeczytamy w nim o zwyczajach jakie panują tam przed, w trakcie i po Świętach Wielkanocnych, ale także znajdziemy ciekawe przepisy na dania, które możemy wykorzystać i zaserwować naszym Gościom. Dodatkowo warto zaznaczyć, że Rumunia chociaż słynie z doskonałej tradycyjnej kuchni, pięknych krajobrazów, wspaniałej kultury, w Polsce jest mało znana, a rumuńskie restauracje można policzyć na palcach jednej ręki.
Skoro nadchodzi już wiosna i coraz cieplejsze dni, warto zmienić trochę naszą codzienną dietę, z ciężkiej, tłustej, bardzo zimowej, na lżejszą, przystosowaną do aury panującej za oknem. Zapraszam więc do zapoznania się z artykułem Klaudii Kałwy pt. „Wege – dieta”. Każdy kto myśli o diecie wegetariańskiej, powinien przeczytać ten artykuł. Jak w każdym pomyśle, tak w tym, są wady i zalety stosowania takiej diety. Warto podkreślić, że najważniejszą i najmądrzejszą radą dla wszystkich, którzy chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe jest przede wszystkim słuchanie własnego organizmu. Czasem od razu, a czasem dopiero po kilku dniach widzimy efekty zmian w naszym codziennym jadłospisie.

W tym roku, po raz 22. odbędą się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro. Są to jedne z największych w tej części Europy targi dedykowane branży HoReCa. Podczas tegorocznych targów EuroGastro można będzie zapoznać się z najnowszą ofertą i ciekawymi rozwiązaniami dedykowanymi gastronomii. Tradycyjnie nie zabraknie pokazów gotowania, konkursów, paneli dyskusyjnych i szkoleń. Serdecznie zapraszam do naszego stoiska, tuż przy scenie, na której będą odbywać się takie konkursy jak: Kulinarny Talent 2018, 13. Festiwal Kuchni Greckiej czy Chef Culinary Cup – edycja 2018.
Na ostatnich stronach każdego numeru Przeglądu Gastronomicznego funkcjonuje dział prawny. W tym numerze Aleksandra Partyka porusza temat bardzo znaczący dla wszystkich konsumentów, klientów, pracowników, a także dla samych pracodawców. Rozporządzenie Unii Europejskiej zacznie obowiązywać od 25 maja 2018 roku. Znajdziemy tam regulacje dotyczące zasady przejrzystości, zgody na przetwarzanie danych osobowych, ale także nowe pojęcie jak prawo do bycia zapomnianym. Wszyscy powinniśmy być świadomi nie tylko swoich obowiązków, ale także praw.

Na koniec w imieniu całej Redakcji i swoim własnym życzę wszystkim zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz wesołego Alleluja.

Przyjemnej lektury!

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.