Przegląd Gastronomiczny

Numer 5/2018

  

5 2018

 

W numerze m.in.:

Nauka

Dobrze przewietrzone

Mało kto zdaje sobie sprawę, jak ważne dla prawidłowego prowadzenia procesów technologicznych są odpowiednie systemy wentylacji w zakładzie gastronomicznym. W kuchniach zakładów gastronomicznych powstają duże ilości ciepła, pary wodnej i zanieczyszczeń. Muszą być one wyeliminowane, w celu zapewnienia właściwych parametrów środowiska pracy oraz odpowiednich parametrów mikroklimatu, a także ze względu na bezpieczeństwo przetwarzanej żywności i wyeliminowanie ryzyka jej ewentualnego zanieczyszczenia [5].

Wiesława Grzesińska

str. 7

Nauka

Biesiada przy grillu

Mięsa i przyprawy do grillowania

Grillowanie, to popularny sposób obróbki termicznej mięsa. Nadają się do tego wszystkie rodzaje mięs (wieprzowina, wołowina, drób, jagnięcina), w tym wieprzowa karkówka, schab i boczek, wołowa polędwica, rostbef, antrykot oraz drobiowe udka, ćwiartki i piersi. Grillować można również gotowe wędliny (kiełbasy i kaszanki).

Dorota Czerwińska

str. 10

Prawo

Ochrona renomy w internecie

Rozwój mediów społecznościowych oraz internetowych portali powoduje, że coraz więcej decyzji zakupowych jest dokonywanych w oparciu o opinie i rekomendacje umieszczane w tych mediach. Przedsiębiorcy, którzy nie kontrolują i zaniedbują swój wizerunek w sieci, mogą odnotowywać znaczny spadek przychodów. Przedstawiam poniżej, jak radzić sobie z nieprawdziwymi i negatywnymi komentarzami.

Mikołaj Ostrowski

str. 18

Kulinaria

Na słodkim szlaku

Podróżując do Rumunii w celach czy to turystycznych, czy służbowych, warto choć na chwilę zatrzymać się i spędzić kilka miłych chwil w jednej z licznych kawiarni i cukierni oferujących bogaty asortyment ciast i ciasteczek wszelakich. W kraju Daków, podobnie jak i w Polsce, oferta takich lokali jest przebogata!

Witt Wilczyński

Str. 20

Korespondencja z Holandii

Borowik kontra kotlet

W natłoku porad, wskazówek, diet oraz mody na kulinarne nowości można się zagubić. Zrealizowanie uniwersalnej zasady: jedz pysznie, ale z umiarem i zdrowo też sprawia wiele problemów.

A. W.

Str. 26

Cocktail bar

Wina bratanków

Węgierscy winiarze w natarciu

Niby o winach węgierskich pisano w „Przeglądzie ..” już parę razy, ale doniesienia te miały raczej charakter wyrywkowy. Pora uzupełnić tę lukę, a dobrą okazję do tego stworzyła duża prezentacja „The best of Hungarian Wines”, zorganizowana w warszawskim hotelu Westin pod koniec lutego br.

winny maniak

str. 28

Prawo

Sposób na szalbierstwo

Prowadząc restaurację lub inny zakład żywienia zbiorowego możemy spotkać się z nieuczciwym gościem, który po skorzystaniu z oferowanych przez nas usług opuszcza lokal bez uiszczenia stosownej opłaty.

Aleksandra Partyka

Str. 30

 

 

rednaczelnaDrodzy Czytelnicy,

Kwiecień przyniósł nam aż cztery niedziele wolne od handlu. Mimo wielu obaw ma się wrażenie że właśnie branża gastronomiczna zyskała na tym najbardziej. We wszystkich dużych miastach, od rana do późnych godzin nocnych miejsca gastronomiczne były oblężone. Znalezienie wolnego stolika, w szczególności usytuowanego na zewnątrz lokalu graniczyło z cudem. Restauracje, jadłodajnie, karczmy i herbaciarnie „pękały w szwach”. Z pełną świadomością użyłam różnych określeń punktów gastronomicznych. Czym się różnią? Ile ich jest? Zapraszam w tym miejscu do zapoznania się z artykułem Klaudii Kałwy pt. „Bogata oferta”. Autorka w bardzo zgrabny sposób opisuje podstawowe grupy lokali gastronomicznych i ich podział. Patrząc na szyld takiego lokalu możemy zatem wywnioskować czego możemy spodziewać się w środku.

Skoro już jesteśmy przy maju, pierwsze co nasuwa się na myśl to kawa i deser gdzieś przy kawiarnianym stoliku z rodziną i bliskimi. Punkty gastronomiczne powiększają swoją kartę deserów, wzbogacają o nowe pozycje. Szefowie kuchni szukają ciekawych pomysłów żeby zaskoczyć podniebienie swoich Gości. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę na artykuł Witta Wilczyńskiego pt. „Na słodkim szlaku”. Autor pokazuje nam kuchnie rumuńską, tym razem skupiając się na słodkiej jej stronie. Dowiemy się między innymi czym jest covrig polonez potocznie znany jako „polak”. Znajdziemy również dwa interesujące przepisy, które mam nadzieję – zainspirują nie jednego szefa kuchni do przyjrzenia się z bliska cukierniczej stronie kuchni rumuńskiej i może zaserwowania jej swoim Gościom.

W dzisiejszych czasach wielu konsumentów ma jeden schemat działania – wybiera miejsca warte odwiedzenia na podstawie opinii zamieszczonych w internecie. Również po odwiedzeniu punktu usługowego lub też gastronomicznego zostawia ślad w mediach społecznościowych, na różnych portalach w postaci swojej opinii i czasu spędzonego w danym miejscu. Co jednak dzieje się kiedy Gość restauracji zamieścił w takim medium nieprawdziwe, obraźliwe, krzywdzące lub negatywne komentarze? Niestety właściciele lub menagerowie zapominają o monitorowaniu właśnie tego medium. Natomiast Ci którzy monitorują nie mają bardzo często świadomości możliwości działania. Dlatego serdecznie zapraszam do przeczytania artykułu Mikołaja Ostrowskiego „Ochrona renomy w internecie”.

Na koniec już chciałabym wspomnieć, że Już po raz 22. odbyły się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro. Zaliczane są one do największych w tej części Europy targów dedykowanych branży HoReCa. Podczas tegorocznych targów EuroGastro można było zapoznać się z najnowszą ofertą, a także ciekawymi rozwiązaniami dedykowanymi gastronomii. Tradycyjnie nie zabrakło pokazów gotowania, konkursów, paneli dyskusyjnych i szkoleń. Zapraszam do fotoreportażu z tych targów, a także do relacji z XIII edycji Festiwalu Kuchni Greckiej, która odbyła się podczas tych targów. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni, Grek z pochodzenia – Teo Vafidis, dla którego propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat.

Przyjemnej lektury!

 

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.