Przegląd Gastronomiczny

Numer 6/2018

  

6 2018

 

W numerze m.in.:

Technika

Kelner czy samoobsługa?

Zadaniem każdego zakładu gastronomicznego jest dbałość o prawidłowy przebieg procesów technologicznych i zagwarantowanie wysokiej jakości wytwarzanych dań - od momentu dostaw surowców po podanie potraw gościom. W procesach tych ważną rolę odgrywa prawidłowa ekspedycja przygotowanych potraw i obsługa gościa.

Wiesława Grzesińska

Str. 4

Konkursy

Jednogłośne zwycięstwo

Podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 - najważniejszych i największych targów branży HoReCa - odbyła się 10. jubileuszowa edycja konkursu autorstwa Roberta Sowy „Kulinarny Talent". Uczniowie dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonieni w preselekcjach stanęli, do walki o prestiżowy tytuł, który otwiera im furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej.

Str. 8

Nauka

Dobrze zapakowane

Znaczenie i wykorzystanie opakowań do żywności

Opakowania żywności, to wyroby przemysłowe przeznaczone do umieszczania w nich artykułów spożywczych. Celem ich stosowania jest ochrona żywności przed czynnikami mogącymi powodować pogorszenie jej jakości (światło, dostęp tlenu zanieczyszczenia chemiczne, obecność drobnoustrojów, uszkodzenia mechaniczne). Muszą one zagwarantować bezpieczeństwo zdrowotne przechowywanej żywności i zapewniać ochronę zdrowia konsumentów. Opakowania odgrywają też funkcję informacyjną i marketingową.

Dorota Czerwińska

Str. 10

Porady

Relacje z Sanepidem, czyli na co zwracać uwagę?

Sanepid, a właściwie Państwowa Inspekcja Sanitarna, jest znany (przynajmniej ze słyszenia) każdemu restauratorowi. Kontrole Sanepidu są częste i warto być do nich przygotowanym. Trzeba wiedzieć na co zwracać uwagę i jakie wymagania należy spełniać. Jest to o tyle ważne, że Sanepid może wymierzyć karę pieniężną, ale również zamknąć lokal. Warto zatem odpowiednio przygotować się do wymagań stawianych przez Sanepid, nie tylko w toku prowadzonej działalności, ale rozważając otwarcie lokalu gastronomicznego.

Adriana Lotolc

Str. 18

Gastronomia

Kawa znaczy siła

 

Nazwa „kawa" prawdopodobnie wywodzi się od nazwy miejsca pochodzenia, czyli praojczyzny rośliny (kawy) etiopskiej prowincji Kaffa. We wschodnioafrykańskiej Etiopii, a w szczególności na Wyżynie Abisyńskiej, kawa była przypuszczalnie rozpowszechniona już w 1000 roku naszej ery. Sama nazwa napoju pochodzi od arabskiego słowa „kahwa", czyli siła.

Klaudia Kałwa

Str. 20

Korespondencja z Holandii

Tygrys na plaży

Wakacje tuż, tuż... Jeśli w tym roku celem podróży jest kraj wiatraków i jeśli języki obce są nam raczej obce, to do walizki warto wrzucić wcale nie słowniczek języka niderlandzkiego, ale rozmówki polsko-angielskie. Na pewno się przydadzą.

A.W.

Str. 26

Cocktail bar

Wine-bary

Trochę inna gastronomia

Wine-bar jest nowoczesną wersją tradycyjnej winiarni, czyli lokalu, odwiedzanego przede wszystkim dla wina, choć można w nim także coś zjeść. Prowadzenie takiego lokalu może być przy tym niezłym pomysłem na biznes, co postaram się unaocznić na przykładzie dwóch wine-barów, które odwiedziłem ostatnio.

winny maniak

Str. 28

 

 

rednaczelnaDrodzy Czytelnicy,

Nastał czerwiec. Jest to pierwszy letni miesiąc w tym roku, mimo że piękna pogoda utrzymuje się już od dawna. Coraz dłuższe wieczory zachęcają do spotkań ze znajomymi, a to też nakręca rynek gastronomiczny, bo gdzie najlepiej spotkać się z bliskimi? Na rynku obserwujemy ostatnimi czasy dwa trendy. Jeden to oczywiście wyjście do restauracji lub kawiarni. Drugi natomiast to spotkania plenerowe. Na styl amerykański – urządzanie pikników na świeżym powietrzu. Bez względu na rodzaj spędzania wolnego czasu towarzyszą nam nieodłącznie dwie rzeczy – dobra zabawa i napój. Może być zimny, często procentowy, ale najczęściej wybieramy kawę i napoje kawowe. Dlatego też w tym miejscu zachęcam do przeczytania artykułu Klaudii Kałwy pt. „Kawa znaczy siła”. Autorka w bardzo ciekawy sposób opisała rodzaje kaw, sposoby podawania, a także genezę nazwy i pochodzenie.
Jak co roku w numerze czerwcowym nawiązujemy do targów EuroGastro. Tym razem zapraszam Państwa do zapoznania się z relacją z jubileuszowej edycji konkursu, autorstwa Roberta Sowy „Kulinarny Talent”. Uczniowie dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonieni w preselekcjach, stanęli do walki o prestiżowy tytuł, który otwiera im furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej.
Również w tym numerze prezentujemy relację z targów WorldFood, gdzie Przegląd Gastronomiczny był Patronem Medialnym. Targi WorldFood Poland to jedne z najważniejszych targów odbywających się w Warszawie, poświęconych sektorowi spożywczemu – od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. Oferują możliwość spotkania branż spożywczej i gastronomicznej z Polski i zagranicy. Współpracują z najlepszymi po to, by tworzyć polskie targi o międzynarodowym zasięgu. To także okazja do integracji i dyskusji o kondycji branży. Wystawcy z Polski i zagranicy, panele dyskusyjne, spotkania z sieciami handlowymi i specjalne konferencje poświęcone żywności i trendom w branży spożywczej – to wszystko było można zobaczyć podczas WorldFood Warsaw 2018.
Na koniec zapraszam do przeczytania artykułu na łamach Przeglądu Adriany Lotolc pt. „Relacje z Sanepidem, czyli na co zwracać uwagę?”. Sanepid, a właściwie Państwowa Inspekcja Sanitarna, jest znany (przynajmniej ze słyszenia) każdemu restauratorowi. Kontrole Sanepidu są częste i warto być do nich przygotowanym. Trzeba wiedzieć na co zwracać uwagę i jakie wymagania należy spełniać. Jest to o tyle ważne, że Sanepid może wymierzyć karę pieniężną, ale również zamknąć lokal. Warto zatem odpowiednio przygotować się do wymagań stawianych przez Sanepid, nie tylko w toku prowadzonej działalności, ale rozważając otwarcie lokalu gastronomicznego. W artykule autorka podpowiada również jak przygotować się do kontroli, jak wygląda sam odbiór lokalu przez Sanepid, co jeszcze może sprawdzać Sanepid i czego restauratorowi nie wolno.

Przyjemnej lektury!

 

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.