Przegląd Gastronomiczny

Numer 7-8/2018

  

6 2018

 

W numerze m.in.:

Prawo

10 praktycznych wskazówek o RODO w gastronomii

O RODO napisano już wiele, my poniżej prezentujemy 10 praktycznych informacji, o których w kontekście RODO trzeba wiedzieć.

Mikołaj Ostrowski, Adriana Lotolc

Str. 6

Nauka

Boski dar

Pomidory i przetwory pomidorowe – wykorzystanie kulinarne

Dorota Czerwińska

Str. 18

Hotele

Po wiedeńsku czy po polsku?

Jajka w menu śniadaniowym hoteli

Arletta Kowalik

Str. 27

Kulinaria

Plăcintă, palaneț czy merdenele?

Rzecz o rumuńskim „street food”, czyli co przekąsić na mieście.

Witt Wilczyński

Str. 30

Korespondencja z Holandii

Dymek w opałach

Wystrychnięci na dudka – tak mogą się czuć właściciele lokali gastronomicznych, którzy kilka lat temu wydali tysiące euro. Teraz wiedzą, że poczynione inwestycje mają przed sobą krótką przyszłość, a straconych pieniędzy raczej im nikt nie zwróci.

A.W.

Str. 40

 

 

rednaczelnaDrodzy Czytelnicy,

Oddaję w Wasze ręce numer lipcowo-sierpniowy Przeglądu Gastronomicznego. W związku z tym, że trwają wakacje, a aura za oknem w tym roku wyjątkowo nas rozpieszcza chciałabym zachęcić do przeczytania artykułu Wiesławy Grzesińskiej, pt. „Łyk dla ochłody”. Dlaczego akurat ten artykuł? Ponieważ nic tak nie kojarzy się z wakacjami, palącym słońcem, wysoką temperaturą jak zimne napoje. Bez względu czy jesteśmy na plaży, w górach, w domu czy pracy, kiedy temperatura jest bardzo wysoka szukamy miejsca, gdzie możemy się ochłodzić lub chociaż takiego, w którym serwuje się zimne napoje. Okazuje się, że wybór jest bardzo duży: sokowirówki, wyciskarki, kostkarki do produkcji lodu konsumpcyjnego, dyspensery soków i napojów, granitory, instalacje nalewakowe służące do ekspedycji nalewakowych napojów gazowanych i piwa. Czym się różnią? do czego służą? Zapraszam do lektury artykułu.

Kolejnym nieodłącznym atrybutem lata są świeże warzywa i owoce. Oczywiście asortyment dostępny jest już w dzisiejszych czasach cały rok. Truskawki, borówki, kalafior lub cukinia dostępne są już w sprzedaży ciągłej. Jednak nie zapominajmy o smaku. Dla mnie wakacje to przede wszystkim soczysty, dojrzały, czerwony, urwany prosto z krzaka, lekko posypany solą pomidor. Oczywiście, możemy go dostać wszędzie o każdej porze roku, ale smak często odbiega od tego czego byśmy oczekiwali. W tym miejscu chciałam zaprosić do przeczytania artykułu Doroty Czerwińskiej pt. „Boski dar”. Autorka w zgrabny sposób opisuje wartości odżywcze, zastosowanie kulinarne, rodzaje przetworów, a także walory zdrowotne pomidorów.

Na kolejnych stronach czasopisma przekazujemy Państwu fotorelację z targów Mazury HoReCa Festiwal Smaków, które odbyły się w dniach 17-18 kwietnia w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury. Odwiedzający mogli zapoznać się z ofertą produktową blisko 120 firm z branż hotelarskiej i gastronomicznej. Sercem targów Mazury HoReCa była strefa konkursowa, która w trzeciej edycji została rozbudowana. Odbywające się w niej prestiżowe konkursy kulinarne  - „Master Challenge by Scheller”, „Drób na Polskim Stole”, „Gęsina w Restauracji” były skierowane do profesjonalistów i uczniów. Przegląd Gastronomiczny sprawował patronat medialny nad tegoroczną edycją targów.

Na koniec chciałabym zaprosić Państwa do zainteresowania się relacją z wiosennej edycji konferencji Gastro Meeting, która odbyła się w hotelu DoubleTree by Hilton, 29 maja 2018 roku. Wzięło w niej udział prawie 300 uczestników. Już po raz trzeci czołowi restauratorzy, managerowie oraz właściciele sieci gastronomicznych spotkali się na tym branżowym evencie, by wymienić się wiedzą i doświadczeniem, a także spotkać z dostawcami oferującymi swoje innowacyjne produkty i usługi dla sektora HoReCa.

Przyjemnej lektury!

 

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.