Przegląd Gastronomiczny

Numer 12/2018

  

numer 12/2018

 

W numerze m.in.:

Porady

Alergeny w menu restauracji

Przepisy unijne nakładają na restauratorów obowiązek informowania gości o składzie potraw oraz znajdujących się w tych potrawach alergenach.

Iga Bielejewska

Str. 4

Nauka

Świąteczne smaki i aromaty

Dodatki do potraw wigilijnych

Do sporządzania tradycyjnych wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw konieczne są składniki, dzięki którym dania stają się wyjątkowo smaczne, a ich aromat niezmiennie kojarzy się z atmosferą Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Należą do nich m. in. mak, miód, bakalie i korzenne przyprawy oraz kiszona kapusta, grzyby, czy suszone owoce.

Dorota Czerwińska

Str. 8

Smaki dzieciństwa

O pasji życiowej, nietuzinkowym menu i łączeniu kuchni polskiej z kuchnią świata rozmawiamy z Wiesławem Boberem, szefem kuchni restauracji Przędzalnia i Wzorcownia by W. Bober w hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach.

Str. 14

Zdrowie

Czy należy bać się glutenu?

Od kilku lat zmniejsza się spożycie pieczywa i produktów zbożowych pomimo tego, że powinny być one głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest wzrastająca liczba osób cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe.

Agata Wojciechowicz-Budzisz

Str. 16

Święta

Boże Narodzenie w Rumunii

W Rumunii dominującą religią jest prawosławie (w lokalnej odmianie autokefalicznej) a Święta Bożego Narodzenia obchodzone są tam zawsze (w przeciwieństwie do Wielkanocy) w tym samym czasie jak w Polsce. W kraju Daków Boże Narodzenie to Crăciun.

Witt Wilczyński

Str. 19

Targi

II Targi branżowe Savpol

W dniach 21-22 października 2018 r. w hali widowiskowo-sportowej Arena Gliwice Przedsiębiorstwo Savpol zorganizowało drugą edycję Targów Branżowych Savpol. Do Gliwic zjechali się wystawcy z całej Europy, aby zaprezentować szeroką ofertę produktów dla sektora piekarniczego, cukierniczego, lodziarskiego oraz HoReCa.

Str. 23

Cocktail bar

Rivetto w pionie

Białe i czerwone z Piemontu

Wśród znanych winiarzy piemonckich wymienia się coraz częściej rodzinę Rivetto, której wina poprawiają się ostatnio – zdaniem fachowców – z roku na rok. Z ciekawością wybrałem się zatem na ich jesienną degustację u Mielżyńskiego – tym bardziej, że była to degustacja pionowa (roczniki od 2006 do 2014). Było pysznie!

winny maniak

Str. 29

*****

Drodzy Czytelnicy!

Oddajemy w Państwa ręce ostatni w tym roku numer „Przeglądu Gastronomicznego”. W tym numerze polecamy zwłaszcza artykuł Witta Wilczyńskiego pt. „Boże Narodzenie w Rumunii”. Autor nadzwyczaj ciekawie przedstawia jak obchodzone są Święta w tamtych regionach. Co można, czego nie można… Co króluje na stołach w tym szczególnym okresie i jakie potrawy są uznawane za podstawę obchodów Świąt Bożego Narodzenia. Mamy nadzieję, że ten artykuł zainspiruje szefów kuchni do wprowadzania innowacji w kartach dań restauracyjnych, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że kuchnia rumuńska jest bardzo mało znana w naszym kraju.

Warto również się zatrzymać przy ostatnim spośród serii artykułów Agaty Wojciechowicz-Budzisz; pt. „Czy należy bać się glutenu?”. Nadmieniamy, że jest to zagadnienie bardzo kontrowersyjne, które budzi wiele sprzecznych emocji. Obserwując fora internetowe, dyskusje na wielu konferencjach, czy chociażby karty dań w restauracjach wiele osób wykluczyło ze swojej diety właśnie ten składnik. Czy słusznie? Zapraszamy do lektury.

Nie da się przejść obojętnie obok artykułu Igi Bielejewskiej pt. „Alergeny w menu restauracji”. Mając przed sobą kartę dań w restauracji, obok oznaczeń, które produkty zawierają gluten, mamy również informację dotyczącą alergenów. Przepisy unijne nakładają na restauratorów obowiązek informowania gości o składzie potraw oraz znajdujących się w tych potrawach alergenach. Rosnąca świadomość konsumentów odnośnie do znaczenia składu spożywanej żywności, narastające kontrole Sanepidu oraz zagrożenie karami finansowymi sprawia, że restauratorzy muszą w sposób zgodny z prawem informować gości o składzie potraw, a także znać ewentualne skutki niedopełnienia tego obowiązku.

Na koniec, z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia składamy Państwu od całej Redakcji „Przeglądu Gastronomicznego” serdeczne życzenia wszelkiej pomyślności, niepowtarzalnej atmosfery, ciepła oraz obfitości wszelkich dóbr. Niech radość i pokój Świąt Bożego Narodzenia, poczucie prywatnego i zawodowego spełnienia towarzyszą Państwu przez cały Nowy Rok.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

 

 

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.