Przegląd Gastronomiczny

Numer 10/2020

  

PG 10 20 Iokladka mala

Nowy numer PG 10/20, a w nim:

Drodzy Czytelnicy!

Wszystko wskazuje na to, że po wakacjach rozpoczęła się druga fala epidemii, której musimy stawić czoła. We wrześniu z każdym tygodniem przybywało w naszym kraju stref żółtych i czerwonych, a w nich dodatkowych obostrzeń dla gastronomii, jak np. nakaz zamykania lokali o g. 22.00.

Aż wreszcie stało się. 10 października cała Polska znalazła się w żółtej strefie. Na pewno nie sprzyja to optymistycznemu spojrzeniu w przyszłość. Jedynym pocieszeniem jest to, że branża gastronomiczna już poznała „wroga” i jest lepiej przygotowana do drugiego ataku zaraźliwego przybysza z Wuhan. Niektórzy właściciele restauracji zaczęli prowadzić mini delikatesy, wszędzie znacząco rozwinęły się dowozy a menadżerowie dostrzegli jak wielki potencjał tkwi w nawiązywaniu relacji z gośćmi w mediach społecznościowych. Tylko czy to wystarczy aby przetrwać i utrzymać się na rynku?

Wrzesień był miesiącem przejściowym –  dla wielu oznaczał powrót do pracy (stacjonarnej), a dla uczniów do szkoły. Z kolei dla restauratorów był to czas maksymalnego wykorzystania możliwości, jakie dają ogródki gastronomiczne. Bardzo nas cieszy, że polska „złota jesień” nie zawiodła pokładanej w niej nadziei.

Pod koniec września w nowym reżimie sanitarnym odbyły się największe targi branży spożywczej i gastronomicznej POLAGRA, wróciły szkolenia kulinarne, odbyły się niektóre z przełożonych konkursów, jak np. Arte Culinaria Italiana (polecamy relację w tym numerze!). W trakcie tych wydarzeń wyczuwało się dużą chęć do spotkań.

Niestety, koronawirus nie śpi i przysparza kłopotów w różnych sferach życia, zwłaszcza zawodowego. w ciągu ostatniego półrocza aż 40 % zatrudnionych w Polsce cudzoziemców doświadczyło problemów z pracą. W czasie pandemii zmieniły się bowiem przepisy dot. zatrudniania obcokrajowców – o czym można przeczytać w artykule Igi Bielejewskiej z kancelarii OWIW LEGAL. Jako że bardzo dużą część pracowników branży stanowią cudzoziemcy, polecamy ten artykuł do wnikliwego przestudiowania.

W tym numerze „PG” nie zabraknie ciekawej lektury na długie, jesienne wieczory. Ewa Czarniecka-Skubina kontynuuje temat z „PG” nr 1-2/20 dot. gastrofizyki, modnej ostatnio dzięki książce prof. Charlesa Spence’a. To nauka zajmująca się badaniem wpływu wystroju lokalu, stołu, muzyki na konsumenta. Gorąco zachęcamy zatem do przeczytania artykułu pt. „Determinanty jakości (cz. II)” i skorzystania z najnowszych odkryć naukowców.

Z kolei Dorota Czerwińska w artykule naukowym „Oferta street food w Polsce” zabiera nas do polskiego food trucka i prezentuje serwowane tam menu z całego świata. Artykuł jest osadzony w kontekście historycznym, więc będzie też słówko o słynnych „budach” z zapiekankami. Kto nie pamięta tego smaku PRL-u, ten może żałować!

W tym numerze ”PG” polecamy również lekturę wywiadu z szefem kuchni Kamilem Tulińskim, który prowadzi teraz w Łodzi food truck z kuchnią izraelską oraz Pawłem Jóźwiakiem, właścicielem restauracji Street Food Park w Sosnowcu. Można się z nich dowiedzieć, w jak sposób pandemia wpłynęła na życie zawodowe obu przedstawicieli branży oraz na ich biznesy. 

Spotkajmy się w Krakowie! – zachęcają organizatorzy targów HoReCa i ENOEXPO, które odbędą się w dniach 4-6.11.2020. Chciało by się rzec: dwa tygodnie później spotkajmy się w Warszawie!, ponieważ  na 18.11 planowany jest Kongres Szefów Kuchni, w nowych i bezpiecznych warunkach sanitarnych. Mamy nadzieję, że do zobaczenia na obu imprezach!

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Komentarz od Redakcji:

Lead pisany był 12 października, a sytuacja epidemiczna w kraju oraz ograniczenia dla gastronomii zdążyły się zmienić w czasie oddawania tego numeru do druku. Konsekwencją dalszego rozwoju epidemii było odwołanie zaplanowanych wcześniej listopadowych targów HoReCa w Krakowie i Kongresu Szefów Kuchni w Warszawie.

W numerze m.in.:

4

Prawo

Iga Bielejewska

Zatrudnianie cudzoziemca w dobie epidemii COVID-19

Zapewnienie legalnego zatrudnienia cudzoziemca w Polsce stanowi wyzwanie dla niejednego pracodawcy. Przepisy dotyczące zatrudniania cudzoziemców są często zawiłe i mało przystępne, a dodatkowo ustawodawca nałożył zarówno na pracodawcę, jak i na samego cudzoziemca szereg formalności.

 6

Kongresy

Kongres Szefów 2020

18 listopada 2020, EXPO XXI, Warszawa

Kongres Szefów Kuchni to największe spotkanie szefów kuchni w Polsce. W jego trakcie szefowie będą mieli możliwość wysłuchania wielu ważnych prelekcji, wymienienia się doświadczeniami oraz zapoznania się z wyselekcjonowaną ofertą dostawców dla branży HoReCa.

10

Nauka

Dorota Czerwińska

Oferta street food w Polsce

Street food, czyli „żywność uliczna”, stanowi rodzaj pożywienia gotowego do spożycia, przyrządzanego i sprzedawanego na ulicach, targach, bazarach, stadionach itp. To potrawy do szybkiego spożycia, które można łatwo trzymać w rękach i zjeść bez użycia sztućców, zabrać na wynos albo zjeść na miejscu.

16

Nauka

Ewa Czarniecka-Skubina

Determinanty jakości (cz. II)

Kształtowanie jakości usług w gastronomii

Jakość usług to zdolność organizacji do spełnienia lub przekroczenia oczekiwań gości. Jest to różnica między oczekiwaniami klientów a jakością postrzeganą.

21

Targi

Spotkajmy się w Krakowie!

Targi HoReCa 2020

W ostatnich miesiącach branża gastronomiczna i hotelarska udowodniła, że mimo przeciwności losu nie poddaje się i potrafi zaskoczyć kreatywnością. O tym, że receptą na kryzys jest aktywne działanie, wiedzą również organizatorzy Targów HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO®.

28

Korespondencja z Portugalii

Marcin Zatyka

Na ratunek gastronomii

Wprawdzie prognozy ekonomiczne nie są korzystne dla portugalskiej branży gastronomicznej z powodu koronakryzysu, ale części sektora udało się podreperować budżety na masowych imprezach sportowych organizowanych w tym kraju w 2020 r.

30

Cocktail bar

Winny maniak                                   

Niech żałują ci, którzy nie przyszli

Szampany i burgundy u Mielżyńskiego

Pandemia COVID-19 stwarza pewne ograniczenia dla promocji wina – na degustacje trudno obecnie ściągnąć i winiarzy i uczestników. Z tym większym uznaniem powitałem odważny pomysł Roberta Mielżyńskiego, żeby jednak w tym trudnym okresie zorganizować degustację szampanów i burgundów.

  

 
 

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.