Przegląd Gastronomiczny

BANER EG PRZEGLAD GASTRONOMICZNY

FKG BANER

Bocuse d’Or Poland nabiera tempa!

Przygotowania do organizacji krajowych eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu na świecie – Bocuse d’Or ruszyły w Polsce pełną parą.
Już niebawem zostaną podane szczegółowe informacje dla wszystkich zainteresowanych wystartowaniem w polskich eliminacjach.

A tymczasem prace nad regulaminem i niezbędnymi dokumentami rozpoczął Komitet Organizacyjny konkursu, który został powołany przez Jacka Krawczyka Prezesa Zarządu Bocuse d’Or Poland.

W komitecie znaleźli się szefowie, których wiedza, doświadczenie i autorytet w branży z pewnością podkreślą wyjątkowość tego wydarzenia.
Wśród szefów znaleźli się:
- Jarosław Walczyk - Head Chef Bocuse d’Or Poland

- Paweł Oszczyk
- Adam Chrząstowski
- Łukasz Konik

- Jarosław Uściński

Przed Szefami zapowiada się dużo pracy. Ponieważ Bocuse d’Or to nie tylko konkurs, który należy przygotować w najmniejszym detalu. Przed nimi szczegółowe opracowanie regulaminu i wszystkich dokumentów, organizacja preeliminacji, które wyłonią zawodników na finał w Polsce. To również codzienna praca ze zwycięzcą w Akademii Bocuse d’Or, gdyż kolejnym celem jest udział Polaka w europejskich eliminacjach w Turynie, już w czerwcu 2018 roku. Docelowym marzeniem jest dostanie się naszego reprezentanta do Wielkiego Finału, który odbędzie się w styczniu 2019 roku w Lyonie.
Czasu niewiele, a cele bardzo ambitne do zrealizowania.
Szczegóły już wkrótce!

Poniżej przedstawiamy sylwetki szefów z Komitetu Organizacyjnego:

Jarosław Walczyk Head Chef Bocuse d’Or Poland, należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. 

Ukończył Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, a później szkołę morską dla kucharzy w Londynie. Właściwą karierę kulinarną rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach.  Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej.
Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa Fundacji.
Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych w Polsce i poza jej granicami. Obecnie pracuje nad nową restauracją w Warszawie.

 
Paweł Oszczyk był pierwszym polskim uczestnikiem wielkiego finału prestiżowego konkursu o tytuł najlepszego kucharza na świecie Bocuse d'Or 1995 w Lyonie.
Wielki autorytet w branży kulinarnej.
Pracował w wielu ciekawych restauracjach w Polsce i za granicą.
Ostatnio szef kuchni warszawskiej restauracji La Rotisserie, mieszczącej się w Mamaison Hotel Le Regina w Warszawie.
Paweł Oszczyk uważany jest za jednego z najbardziej nowatorskich szefów kuchni w Polsce. W 2010 roku został odznaczony laurem Prix du Chef de l’Avenir (Kucharz Przyszłości), a rok później, w 2011 r. otrzymał HERMESA Poradnika Restauratora w kategorii Restauracja Hotelowa.

Adam Chrząstowski pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii.
Pracował w wielu restauracjach w Polsce i za granicą, gdzie przeszedł wszystkie szczeble zawodu kucharza.

W latach 1999-2000 był managerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski.

Współtwórca krakowskiej restauracji Ancora.

Współprowadzący program kulinarny Alfabet Kulinarny Kurta Schellera w Polsacie.

Prowadzący programy kulinarne w Kuchni+: Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki.

Felietonista Food Service i autor bloga chefadam.pl oraz adamchrzastowski.natemat.pl.

W 2011 r. wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ.
Obecnie szef kuchni restauracji ED Red w Krakowie i Warszawie.

Łukasz Konik ukończył Technikum Gastronomiczne, a następnie Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Młodość spędził w wielu restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą zdobywając szlify kucharskie. W 2009 roku został najmłodszym członkiem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Pracował nie tylko w gastronomii, spełnił się również jako kucharz dla Ekstraligowego Klubu Żużlowego - Stal Gorzów.

Jego wielką pasją jest kuchnia molekularna i w niej się specjalizuje.

Na małym ekranie występował w Telewizji Polskiej, TVN, TVN 24 i Polsat Biznes zgłębiając tajniki kuchni nie tylko molekularnej.

Współpracuje również z mediami branżowymi, gdzie niejednokrotnie wypowiada się na temat kuchni, szczególnie tej bliskiej jego sercu.

Jarosław Uściński - kucharz, posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał od ponad 27 lat w różnych miejscach w Polsce. Obecnie jest szefem kuchni i właścicielem warszawskiej Restauracji Moonsfera.
Należy do czołowych szefów kuchni w Polsce.
Jest Prezesem największego stowarzyszenia kucharskiego w Polsce jakim jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Prowadzi kadrę Narodową Polski Juniorów, którą przygotowuje na Olimpiady Kulinarne w Erfurcie i Luxemburgu.
Ponadto jest trenerem reprezentacji BBQ.
Będąc ekspertem w swojej dziedzinie współpracuje z mediami branżowymi. Niejednokrotnie występował w radiu i telewizji prezentując szerszej publiczności swój kunszt kulinarny.

Smarten PR
Oficjalny Przedstawiciel Bocuse d’Or W Polsce

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.