42. Miodobranie Kurpiowskie.
II Ogólnopolska Konferencja naukowa
„Kurpiowskie produkty tradycyjne i regionalne
w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego Mazowsza”.
Celem konferencji, która odbędzie się pierwszego dnia imprezy Miodobranie Kurpiowskie, jest podkreślenie znaczenia ochrony dziedzictwa kulinarnego Kurpiowszczyzny jako jednego z przejawów tożsamości narodowej oraz korzyści wynikających z podniesienia świadomości społecznej w tej dziedzinie.
Spotkanie zostanie zorganizowane w formie paneli dyskusyjnych, w których uczestniczyć będą lokalni producentów żywności (piekarze, masarze, serowarzy itp.), gastronomowie, przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych, folkloryści oraz uczniowie i studenci szkół rolniczych.
Konferencja będzie miała charakter naukowy i będzie okazją do promocji tradycyjnych kurpiowskich produktów spożywczych oraz współpracy w branży spożywczej i gastronomicznej.
Program został opracowany pod kątem efektywnej wymiany doświadczeń, wzmocnienia marketingu tradycyjnych kurpiowskich produktów spożywczych zarówno na szczeblu lokalnym, jak i ponadlokalnym. Konferencja składać się będzie z trzech paneli dyskusyjnych, podczas których zostaną poruszone odrębne wątki związane z problematyką ochrony dziedzictwa kulinarnego.
Zaproszeni eksperci omówią zagadnienia dotyczące funkcjonowania systemu oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych, a także zastanowią się nad rolą marketingu kulinarnego oraz świadomości konsumenta i eksperta w zakresie tradycyjnej kuchni kurpiowskiej szukać będą odpowiedzi na pytanie : „Jak zachować tradycje przy kuchennym stole ?”.
Atrakcją konferencji będą niewątpliwie prezentacje połączone z degustacją lokalnych produktów tradycyjnych kuchni kurpiowskiej oraz pokazy kulinarne.
Na podsumowanie konferencji będzie wydana publikacja prezentująca prelekcje i wystąpienia ekspertów.
Konferencja „Kurpiowskie produkty tradycyjne i regionalne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego Mazowsza” odbędzie się 24 sierpnia 2019 roku w Sali widowiskowej Regionalnego Centrum Kultury Kurpiowskiej im. ks. Wł. Skierkowskiego w Myszyńcu w godz. 9.30-16.00.
42. Miodobranie Kurpiowskie
Impreza folklorystyczna „Miodobranie Kurpiowskie" organizowana jest corocznie w ostatnią niedzielę sierpnia w gminie Myszyniec i stanowi prawdopodobnie jedyną imprezę tego typu w kraju. Mimo szeregu zmian, przekształceń i uzupełnień Miodobranie spełnia kilka ważnych celów: przypomina mieszkańcom Puszczy Zielonej ich bogate tradycje i zwyczaje bartnicze, umożliwia współczesnym twórcom i artystom ludowym zaprezentowanie swojej twórczości, integruje miejscową społeczność a jednocześnie promuje region, jego historię, kulturę i obecne dokonania gospodarcze wśród coraz liczniej przybywających na święto miodobrania turystów krajowych i zagranicznych.
Głównym elementem imprezy jest widowisko obrzędowe prezentujące zwyczaje bartnicze według przygotowanego scenariusza, prezentowane przez Zespół Folklorystyczny „Kurpiowszczyzny”. Uzupełnieniem widowiska są zawsze występy artystyczne zespołów ludowych z innych regionów Polski i z za granicy oraz koncerty znanych i cenionych zespół wokalnych. Gwiazdą tegorocznego Miodobrania będą Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „Mazowsze” oraz Natalia Kukulska.
Trudno w tym miejscu wymienić wszystkie części składowe na rozrastającym się z roku na rok święcie miodu. Wspomnieć należy, że corocznie organizowany jest kiermasz twórczości ludowej, miejscowi pszczelarze przygotowują stoiska z miodem, liczne są też punkty gastronomiczne (w tym miód pitny, pierniki itp.) „Miodobranie Kurpiowskie" od skromnej imprezy na placu szkolnym rozbudowało się i rozrosło do znaczącej imprezy kulturalno – gastronomiczno - rekreacyjnej, w której uczestniczy obecnie do kilkudziesięciu tysięcy ludzi (rotacyjnie ok. 30 tys. osób). Stało się ono też istotną pozycją w ogólnopolskim kalendarzu imprez kulturalnych.
Od 2011 roku Miodobranie Kurpiowskie jest imprezą dwudniową, organizowana cyklicznie w ostatni weekend sierpnia. W sobotę 24 sierpnia 2019 r w g. 9.30-16.00 trwać będzie konferencja naukowa „Kurpiowskie produkty tradycyjne i regionalne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego Mazowsza”, a wieczorem odbędzie się Miodobraniowa Noc Kabaretowa w Amfiteatrze RCKK przy ul. Dzieci Polskich w Myszyńcu. Dzień II Miodobrania Kurpiowskiego odbywa się w ostatnią niedzielę sierpnia w kompleksie „Kurpiowska Kraina” w Wykrocie koło Myszyńca.