Przegląd Gastronomiczny

42. Miodobranie Kurpiowskie.

II Ogólnopolska Konferencja naukowa

„Kurpiowskie produkty tradycyjne i regionalne
w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego Mazowsza”.

Celem konferencji, która odbędzie się pierwszego dnia imprezy Miodobranie Kurpiowskie, jest podkreślenie znaczenia ochrony dziedzictwa kulinarnego Kurpiowszczyzny jako jednego z przejawów tożsamości narodowej oraz korzyści wynikających z podniesienia świadomości społecznej w tej dziedzinie.

Spotkanie zostanie zorganizowane w formie paneli dyskusyjnych, w których uczestniczyć będą lokalni producentów żywności  (piekarze, masarze, serowarzy itp.), gastronomowie,  przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych, folkloryści oraz uczniowie i studenci szkół rolniczych.

Konferencja będzie miała charakter naukowy i będzie okazją do promocji tradycyjnych kurpiowskich produktów spożywczych oraz współpracy w branży spożywczej i gastronomicznej.

Program został opracowany pod kątem efektywnej wymiany doświadczeń, wzmocnienia marketingu tradycyjnych kurpiowskich produktów spożywczych zarówno na szczeblu lokalnym, jak i ponadlokalnym. Konferencja składać się będzie z trzech paneli dyskusyjnych, podczas których zostaną poruszone odrębne wątki związane z problematyką ochrony dziedzictwa kulinarnego.

Zaproszeni eksperci omówią zagadnienia dotyczące funkcjonowania systemu oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych, a także zastanowią się nad rolą marketingu kulinarnego oraz świadomości konsumenta i eksperta w zakresie tradycyjnej kuchni kurpiowskiej szukać będą odpowiedzi na pytanie : „Jak zachować tradycje przy kuchennym stole ?”.

Atrakcją konferencji będą niewątpliwie prezentacje połączone z degustacją lokalnych produktów tradycyjnych kuchni kurpiowskiej oraz pokazy kulinarne.

Na podsumowanie konferencji będzie wydana publikacja prezentująca prelekcje i wystąpienia ekspertów. 

Konferencja „Kurpiowskie produkty tradycyjne i regionalne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego Mazowsza” odbędzie się 24 sierpnia 2019 roku w Sali widowiskowej Regionalnego Centrum Kultury Kurpiowskiej im. ks. Wł. Skierkowskiego w Myszyńcu w godz. 9.30-16.00.

42. Miodobranie Kurpiowskie

Impreza folklorystyczna „Miodobranie Kurpiowskie" organizowana jest corocznie w ostatnią niedzielę sierpnia w gminie Myszyniec i stanowi prawdopodobnie jedyną imprezę tego typu w kraju. Mimo szeregu zmian, przekształceń i uzupełnień Miodobranie spełnia kilka ważnych celów: przypomina mieszkańcom Puszczy Zielonej ich bogate tradycje i zwyczaje bartnicze, umożliwia współczesnym twórcom i artystom ludowym zaprezentowanie swojej twórczości, integruje miejscową społeczność a jednocześnie promuje region, jego historię, kulturę i obecne dokonania gospodarcze wśród coraz liczniej przybywających na święto miodobrania turystów krajowych i zagranicznych.

Głównym elementem imprezy jest widowisko obrzędowe prezentujące zwyczaje bartnicze według przygotowanego scenariusza, prezentowane przez Zespół Folklorystyczny „Kurpiowszczyzny”. Uzupełnieniem widowiska są zawsze występy artystyczne zespołów ludowych z innych regionów Polski i z za granicy oraz koncerty znanych i cenionych zespół wokalnych. Gwiazdą tegorocznego Miodobrania będą Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „Mazowsze” oraz Natalia Kukulska. 

Trudno w tym miejscu wymienić wszystkie części składowe na rozrastającym się z roku na rok święcie miodu. Wspomnieć należy, że corocznie organizowany jest kiermasz twórczości ludowej, miejscowi pszczelarze przygotowują stoiska z miodem, liczne są też punkty gastronomiczne (w tym miód pitny, pierniki itp.) „Miodobranie Kurpiowskie" od skromnej imprezy na placu szkolnym rozbudowało się i rozrosło do znaczącej imprezy kulturalno – gastronomiczno - rekreacyjnej, w której uczestniczy obecnie do kilkudziesięciu tysięcy ludzi (rotacyjnie ok. 30 tys. osób).  Stało się ono też istotną pozycją w ogólnopolskim kalendarzu imprez kulturalnych.

Od 2011 roku Miodobranie Kurpiowskie jest imprezą dwudniową, organizowana cyklicznie w ostatni weekend sierpnia. W sobotę 24 sierpnia 2019 r w g. 9.30-16.00 trwać będzie konferencja naukowa „Kurpiowskie produkty tradycyjne i regionalne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego Mazowsza”, a wieczorem odbędzie się Miodobraniowa Noc Kabaretowa w Amfiteatrze RCKK przy ul. Dzieci Polskich w Myszyńcu. Dzień II Miodobrania Kurpiowskiego odbywa się w ostatnią niedzielę sierpnia w kompleksie „Kurpiowska Kraina” w Wykrocie koło Myszyńca.

sympozjum plakat POPRAWKA

 

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.