Przegląd Gastronomiczny

Trzecia gwiazdka Michelin

 

19 czerwca oficjalnie opublikowano zestawienie restauracji wyróżnionych w najnowszym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020". Po raz pierwszy w historii prestiżową gwiazdkę otrzymała restauracja z Krakowa – Bottiglieria 1881.

Przewodnik Michelin to jedno z bardziej znanych i cenionych źródeł informacji dla osób poszukujących lokali gastronomicznych serwujących najlepsze potrawy. Inspektorzy odwiedzają restauracje anonimowo, a potem poddają drobiazgowej ocenie. Aby dany lokal otrzymał wyróżnienie, musi zapaść wspólna decyzja aż trzech inspektorów.

przewodnik Michelin

 

W wydawanym co rok przewodniku Michelin pt. „Main Cities of Europe” znajdują się opisy lokali oraz rekomendacje dla poszczególnych restauracji. Przyznawane są następujące wyróżnienia:

  • gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
  • sztućce (łyżka i widelec)– za wystrój, jakość obsługi i atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
  • Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.

Jedna gwiazdka Michelin to odpowiednik bardzo dobrej restauracji w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy oznaczają wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.

Do tej pory w Polsce gwiazdki Michelin przyznano tylko restauracjom z Warszawy: Atelier Amaro (2013), w której Szefem Kuchni jest Wojciech Modest Amaro i Senses, gdzie tę rolę pełni Andrea Camastra (2016). W tegorocznej edycji przewodnika (2020) gwiazdki dla powyższych lokali utrzymano, ale pojawił się trzeci laureat – Bottiglieria 1881. To pierwsza w historii restauracja w Krakowie z tak prestiżowym wyróżnieniem.

Na stronie internetowej czytamy, że Bottiglieria 1881 powstała z pasji do wina i sympatii do ludzi. Restaurację, mieszczącą się w XIX wiecznej kamienicy na krakowskim Kazimierzu, otworzył w 2013 roku Robert Gumuliński. To ciekawy koncept, który de facto łączy restaurację z winiarnią. Szefem kuchni jest Przemysław Klima. Lokal znany jest z nowoczesnej, polskiej kuchni, bazującej na świeżych składnikach; jego atutem jest również szeroki wybór win.

To nie koniec dobrych wiadomości dla polskiej branży gastronomicznej. W najnowszej edycji przewodnika wyróżnione symbolem Bib Gourmand zostały nowe lokale: restauracja Szóstka na dachu Hotelu Warszawa oraz restauracja Fiorentina w Krakowie. Z kolei tytuł ten utrzymały warszawskie restauracje Ale Wino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej oraz krakowska restauracja Zazie.

Najnowsze wydanie przewodnika Michelin „Main Cities of Europe” zawiera opisy:

24 restauracji trzygwiazdkowych, w tym 4 nowych

95 restauracji dwugwiazdkowych, w tym 13 nowych

380 restauracji jednogwiazdkowych, w tym 52 nowych

253 restauracji Bib Gourmand, w tym 41 nowych

Więcej informacji na stronie przewodnika:

www.guide.michelin.com

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.