Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Krakowska szkoła w finale Trophee Mille International 2024

Za nami 13 edycja finału konkursu dla szkół gastronomicznych Trophee Mille International, która odbyła się 25 marca 2024 roku w Reims we Francji. W tym wydarzeniu wzięli udział reprezentanci naszego kraju Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Konkurs Trophee Mille powstał w 2010 roku, a jego pomysłodawca postawił sobie prosty i jasny cel – zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy, doskonalenia umiejętności i zdobywania doświadczenia od najlepszych kucharzy i cukierników. Szef Philippe wyszedł z założenia, że inwestycja w młodego człowieka, motywacja i wskazywanie kierunku do rozwoju jest ważnym elementem w kształceniu przyszłych kucharzy i cukierników. A zetknięcie ich z wielkimi autorytetami świata gastronomii jest dla nich cenna nauką i niewątpliwym prestiżem, którego mogą dostąpić biorący udział w konkursie.

Do międzynarodowego finału 25 marca w Reims przystąpiło 9 zespołów z Francji, Japonii, Czech, Słowacji, Włoch, Niemiec, Austrii, Grecji oraz Polski. Nasz kraj reprezentowali Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba pod batutą nauczyciela szefa Łukasza Cichego z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, którzy w listopadzie 2023 wygrali pierwszą edycję konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille Polska.

W finale zawodnicy mieli za zadanie przygotować w ciągu 3 godzin dwa dania, każde na czterech talerzach: pierwsze słone (zaprezentowane jury po 2 godzinach i 30 minutach) a drugie słodkie (wydane 30 minut po pierwszym daniu). Do wykonania obu dań trzeba było wykorzystać produkty z regionu Grand Est:

– pierś z kaczki i miód szafranowy do dania słonego

– 72% czekoladę oraz Ratafię Solera 90-16 do deseru

Polacy przygotowali pieczoną pierś z kaczki marynowaną w ziołach i miodzie szafranowym w akompaniamencie tartaletki pistacjowej z gruszką, mirabelką oraz galaretką z miodu szafranowego i cydru, confitowanym ziemniakiem w oleju ziołowym z palonym masłem oraz sosem z malin i śliwek suszonych na bazie demi glace. Deser był równie imponująco skomponowany z musu czekoladowego z Solera Ratafia, żelki malinowej oraz lodów mlecznych z liściem laurowym na crumble kakaowym.

W międzynarodowym jury zasiadali zacni szefowie kuchni jak: Robert Sowa, Anna Marvanova, Axell Bonnamy, Guillaume Erblang, Laurent Coulmy, Jean-Marie Gautier, Thanos Feskos, Jean Francois Girardin, Lucie Fontaine, Chikara Youshitomi, Antonio Lerro, Filip Ondrusek, Pascal Caffet, Paul Turco oraz Arnaud Lallement, szef kuchni restauracji oznaczonej 3 gwiazdkami Michelin w roli Honorowego Przewodniczącego.

Polska drużyna pokazała klasę, mimo stresu i emocji przygotowała wspaniałe dania, które zdobyły uznanie jurorów i publiczności.

Jestem bardzo dumny z Wiktorii i Roberta, wykonali kawał dobrej roboty. Musieli pogodzić naukę i pracę z wieloma treningami, ale dali radę i nawet na chwilę nie było u nich momentu zwątpienia. Na miejscu były sytuacje stresujące, ale te kilka miesięcy przygotowań dały naszym zawodnikom dobrą podstawę i opanowanie wielu technik – powiedział Łukasz Cichy, szef kuchni restauracji Biała Róża, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Nasza reprezentacja nie zajęła miejsc medalowych. Zabrakło zaledwie kilka punków do zdobycia podium, gdyż w ogólnej klasyfikacji zajęli 4 miejsce. To ogromny powód do dumy. Był to ich pierwszy występ na międzynarodowej arenie, która jest niezwykle wymagająca, a zajęli tak wysoką pozycję. Był stres, emocje, publiczność, kamera relacjonująca na żywo poczynania wszystkich zespołów oraz baczne oko jurorów technicznych i wymagające podniebienia najlepszych szefów kuchni, a to nie lada wyzwanie, szczególnie dla tak młodych ludzi.

Trophee Mille Polska rośnie w siłę na arenie międzynarodowej. Możemy być dumni z tak ambitnej, młodej drużyny, która wyznacza już w krajowej gastronomii nowe standardy i stawia wysoko poprzeczkę dla innych szkół, przed kolejnym występem w krajowych eliminacjach i starcie w Reims 2025.

To wydarzenie z pewnością na długo zapadnie w pamięć naszym zawodnikom, którzy wynieśli z tego konkursu wiele doświadczeń, międzynarodowych kontaktów i poczuli prawdziwą żyłkę rywalizacji. Emocje, które towarzyszyły ich występowi były ogromne, ale okiełznali nerwy i w profesjonalny sposób zaprezentowali się na wysokim poziomie.

Tym razem wygrał zespół z Japonii. Na drugim miejscu znalazła się Francja, zaś ostatnie miejsce podium przypadło Grecji.

Serdecznie wszystkim gratulujemy!

Autor: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Trophee Mille w Polsce

Fot. Trophee Mille Polska

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron